A közösségi alapítványokért.

Apátia, elmagányosodás, félelem

Az elmúlt két és fél évben támogatta a KözösALAPON programot a Norvég Civil Támogatási Alap. Honnan hová jutottunk ennyi idő alatt? Most videókon nézheti meg, hol tartunk és milyen kihívások előtt állnak a közösségi alapítványok Európa-szerte.

A KözösALAPON programot 2014. októberétől támogatta a Norvég Civil Támogatási Alap; 2016 tavaszán a támogatási periódus végére értünk, és szükségét érezzük, hogy a támogatónkon túl a közösségi alapítványok iránt érdeklődő szélesebb nyilvánosságnak is számot adjunk arról, hová jutottunk, hol tartanak manapság a közösségi alapítványok Magyarországon.

Beszámolónk első részében Teret nyitunk című tavaszi konferenciánk előadói segítségével azt vázoltuk, milyen társadalmi közegben épül a közösségi alapítványok immár országos mozgalma; erről itt nézhet videókat. A második részben munkatársaink rádiós szereplései segítségével mutatkoztunk be. A harmadik részben projektvezetőnk, Scsaurszki Tamás beszélt (írt) arról, hogy miként lett lehetséges a lehetetlen.

Most Teret nyitunk címmel tavasszal rendezett konferenciánk szekcióüléseibe nyerhet betekintést.

Mi történik most külföldön a közösségi alapítványi mozgalomban? Ez volt az első beszélgetés témája, amelynek során többek között kiderült, mit adhat a hazai közösségi alapítványoknak az Európai közösségi Alapítványi Kezdeményezés, miként bízott mintegy 30 millió forintot Kolozsvár önkormányzata a város közösségi alapítványára, és milyen támogatásra számíthatnak a magyar alapítványok Varsóból. Az erről szóló filmet itt találja.

Milyen jövőképek mozgatják és állítják kihívások elé itthon és külföldön a közösségi alapítványokat? Apátia, elmagányosodás, félelem, túlterjeszkedő állam – ezeket a régió-szerte azonosítható legsúlyosabb gondok lengyel és szlovák vendégünk szerint. Ezen túl globális gondokkal is foglalkozniuk kell a közösségi alapítványoknak, mert ezek közül számos nemzetállami szinten nem kezelhető, csak globálisan és lokálisan. Mindez szerintük nemcsak nehézséget jelent, hanem lehetőséget is; a közösségi alapítvány helyi szinten sokat tud javítani az emberek életminőségén. A beszélgetésről szóló kisfilmet itt nézheti meg.

Milyen elvek mentén érdemes adománygyűjtésbe kezdeni? Melyek a jól működő adománygyűjtési technikák? Mitől lesz fenntartható helyi forrásokból a közösségi alapítvány? Mit tanulhatunk a magyar szemmel kifejezetten öreg besztercebányai és székelyudvarhelyi alapítványtól? Erről volt szó a harmadik beszélgetésen; amelyről videót itt talál.

Hol tart a közösségi alapítványok építkezése Magyarországon? Hogyan viszonyuljon a közösségi alapítvány az önkormányzathoz? Erről is beszélgettünk; ebbe itt pillanthat bele.

Mitől működik jól egy közösségi alapítvány kuratóriuma? Hogyan érdemes összeállítani a testületet és mikor érdemes változtatni rajta? Erről beszélgettek a negyedik szekcióban, ahol többek között kiderült: az alapítvány életének különböző fázisaiban különböző kuratóriumra van szükség, így a testület megváltoztatásától nem kell megijedni. Összeállításunkat a beszélgetésről itt nézheti meg.

 

<< Vissza

KÖZÖSALAPON

Elérhetőségeink:
1053 Budapest, Szép utca 3.
kozosalapon@kozosalapon.hu
0670-398-4517
facebook.com/kozosalapon

A KözösALAPON program a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány programja. Alapítványunk részt vesz a MagNet Bank segítő bankkártya programjában. Bankszámlaszámunk: 16200106-11617026